5 aprilie 2023

La aeroport

 În vizită la aeroportul internațional Avram Iancu din Cluj-Napoca. În culise!

 Aeroportul INTERNAȚIONAL din Cluj este cel mai apreciat aeroport internațional din România. De aici, avioanele decolează atât în țară cât și în străinătate.

Toți cei care au călătorit cu avionul știu  procedurile pentru a călători, dar nu toți cunoaștem ce se întâmplă de fapt în spatele a tot ceea pare că știm. Aeroportul din Cluj este al doilea cel mai mare aeroport din Romania atât ca număr de pasageri care au sosit sau au plecat, aproape 3 milioane pe an, dar și ca investiție.

Aeroportul “Avram Iancu” a devenit cel mai important aeroport din istoria Transilvaniei. Acesta are o pistă de aproximativ 2.500 metri lungime, cu diferite marcaje care ajută piloții să ruleze înainte de decolare și după aterizare, dar și să parcheze avionul în siguranță, în funcție de anvergura aripilor.

Companiile aeriene cu care poți călători din aeroportul Clujuiui sunt : Wizz Air, HiSky, Air Bucharest, Budapest Aircraft Service, Tarom, Lufthansa, Turkish Airlines și altele.

Pentru a călători cu avionul ai nevoie neapărat de un pașaport pentru statele non-UE sau carte de identitate pentru statele membre UE. Bagajele voluminoase vor fi înmânate personalului companiei aeriene în momentul în care se efectuează Check-in-ul .În acest proces acestea sunt măsurate, cântărite, etichetate și trimise în cala sau „portbagajul” avionului cu care zbori spre destinație. Dimensiunea și greutatea bagajelor trebuie să se încadreze  în limitele spefificate de fiecare companie aeriană.

Check-in-ul ce poate face atât online cât si in aeroport. Prin check-in-ul online vei obține un permis de îmbarcare electronic care îți permite să intri în aeroport fără prea multe bătăi de cap. Apoi vei fi nevoit să treci prin porțile se securitate , iar înainte de a ajung la poarta de îmbarcare se va face verificarea actelor. Dupa toate acestea ajungi în zona de așteptare, iar apoi decolezi.

Știați că în aeroportul nostru avem scannere de ultimă generație (primele din România), că aterizarea sau decolarea sunt asistate de una sau două mașini de pompieri pentru eventualitatea unui incendiu indifferent de cât de mici sunt șansele unui accident, că avioanele sunt alimentate cu kerosen, iar cabina este alimentată cu curent electric de către un grup electric (mașină) atunci când este parcat avionul?

Nu uitați: avionul e cel mai sigur mijloc de transport.

Anamaria Șandor si Ana Bere, 8C






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dvs.