7 aprilie 2023

Excursia din Polonia

În săptămâna cu Școala Altfel, marțea de dimineață m-am trezit devreme, foarte devreme!  Plecam în Polonia!

La 5 și jumătate eram deja pe drum. Toți colegi mei erau obosiți și nu aveau chef de mers cu autocarul tocmai acum. Am mers și am tot mers, am trecut prin Ungaria, apoi Slovacia și în sfârșit în Polonia.  Înainte de a ajunge în Cracovia la hotelul unde eram cazați am făcut o scurtă pauză și în orașul Zakopane. Acolo am vizitat centrul apoi am mers la hotel. Aceasta a fost prima zi, mai mult mers, mai puțin vizitat, dar nu a fost atât de rea pe cum mă așteptam.

A doua zi a fost plină de istorie și lucruri noi. Dimineața devreme, după micul-dejun, am plecat la Castelul Wawel. Acest castel, construit în stil gotic, se află pe dealul cu același nume. Este plin de tapet  și obiecte regale. Unul dintre lucrurile care m-a impresionat a fost vesela de argint a regelui. Tapetul care acoperea pereții de sus până jos avea scene cu animale sau natură.

După vizita la castel ne-am îndreptat spre centru unde era planificat să vizităm catedrala, dar nu am mai putut intra(din cauza unui eveniment neplănuit). În schimb am făcut o mică plimbare până la unul dintre vechile ziduri ale Cracoviei și poarta orașului. Am aflat că Cracovia este al doilea cel mai mare oraș din Polonia și că este unul dintre cele mai importante centre culturale și academice. După părerea mea orașul este foarte frumos.

După ce am mai petrecut în Cracovia câteva ore, am pornit spre Auschwitz. Ajunși acolo am fost stârniți de o curiozitate, dar și tristețe când ne gândeam câți oameni au suferit. Auschwitz este un complex de lagăre unde oameni de o rasă considerată inferioară au fost duși și torturați prin muncă și foamete în timpul celui de Al doilea Război Mondial. Am vizitat multe dintre barăcile aflate acolo, unele unde era expus cum trebuiau oameni să trăiască acolo, unele cu obiectele lor personale care au rămas de la miile de victime. Ochelari, pantofi, genți, păr.... A fost cu adevărat înspăimântător, dar camera care trimitea cea mai multă durere a fost camera de gazare. Trecând prin ea m-am simțit tristă și mă gândeam la săracele persoane nevinovate care au decedat acolo.

Am mers și la Auschwitz II sau Birkenau, dar era prea tarziu și nu am intrat în interiorul lagărului deoarece era ora 18 și am vizitat doar turnul de pază, gardul de sârmă ghimpată și foișoarele de supraveghere.

A treia zi, fiind și ziua plecării am mai făcut doar o oprire la salina din Wieliczka, tot în Polonia. Aici am fost din nou impresionată. Statuile din sare, mai mici sau mai mari, erau captivante și încântătoare. Camerele din sare și spectacolele cu lumini din salină erau neobișnuite, dar într-un sens cât se poate de bun. Am vizitat primele trei etaje ca adâncime la 60, 90, 130 și 135 de metri. Această salină are de fapt 9 etaje. A fost la început o mină de sare, dar acum este doar obiectiv turistic.

Această excursie a fost una dintre preferatele mele. Pe lângă drumul cu autocarul, lung dar foarte amuzant, chiar am învățat ceva nou și interesant ceea ce mă bucură. Polonia merită vizitată, iar eu cred că are unele dintre cele mai frumoase obiective turistice din Europa.

Rus Sara, Alexă Diana, clasa 7C








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dvs.