7 noiembrie 2023

Jurnal de Școală Altfel




22 octombrie 2023, Cluj-Napoca

Duminică. Ora 6 dimineața. În parcarea slab luminată nu încapi de mașini, autocar și oameni înghesuiți pe lângă bagaje. În autocar domnește entuziasmul plecării în excursie. Peste 40 de copii și profesori freamătă nerăbdători să înceapă aventura spre Budapesta, Bratislava și Praga. În jurul autocarului, cel puțin 40 de perechi de ochi și tot atâtea mâini ne spun să fim atenți, să fim cuminți, dar să ne și distrăm.

Am pornit ușor, plini de încântare, în excursia care marca începutul Săptămânii „Școala Altfel”. Știam că o să ne simțim bine alături de colegii care deja ne erau prieteni, că ne vom împrieteni cu ceilalți, că vom vizita locuri pline de istorie, că ne vom distra, că vom învăța lucruri extrem de interesante și că vom cunoaște culturi diferite, în cele patru zile ale excursiei pe care o așteptam de la începutul anului școlar.





22 octombrie 2023, Budapesta

Am călătorit aproape 8 ore, până când am ajuns, spre amiază, în orașul tăiat în două de Dunăre. Budapesta era prima noastră mare oprire. Nu simțeam oboseala. Vedeam cum de o parte și de alta a fluviului se întindeau parcă două orașe complet diferite: unul vechi, cu clădiri istorice, therme romane și monumente impunătoare, celălalt modern, actual, dar ambele pline de viață. Am făcut un mic tur și ne-am oprit în Piața Eroilor, inclusă în patrimoniul UNESCO, pentru o scurtă plimbare prin Parcul Orașului și pe Bulevadrul Andrassy, alt monument UNESCO. Am văzut Bastionul Pescarilor, Castelul Buda, apoi ne-am îndreptat către hotelul primitor, curat și comod care ne-a găzduit în prima noapte. Începeam să simțim puțin oboseala, dar aceasta a dispărut după cină, când ne-am dorit, din nou, să petrecem împreună.

23 octombrie 2023, Bratislava

Cea de-a doua zi ne-a adus o nouă călătorie. Dis-de-dimineață am pornit din Budapesta spre Bratislava, urmând firul Dunării. Capitala Slovaciei este un oraș cochet și micuț, pe care nu îl mai văzusem și care ne-a încântat cu frumusețea lui. Am mers spre centrul orașului vechi, unde am vizitat puțin, iar apoi am avut timp liber pentru a mânca și a admira clădirile luminoase, Poarta lui Mihail și celebrele statui din bronz care dau un famec special orașului: Kumil, omul care iese din canal, soldatul care se odihnește pe o bancă și despre care se spune că ar fi chiar Napoleon. Ne-am bucurat de atmosfera unui oraș istoric și, totuși, modern, relaxat și liniștit. Reluând călătoria, am plecat spre Praga. Am ajuns seara târziu, înfometați și obosiți.

                     

24 octombrie 2023, Praga

În următoarea dimineață, aventura a reînceput cu Castelul din Praga, apoi din nou cu Orașul Vechi, dar de data aceasta din Praga, ziua terminându-se cu vizite la muzee celebre: Muzeul Figurilor de Ceară „Madame Tussauds”, unde ne-am simțit înconjurați de figuri celebre,  Muzeul Torturii, în care am putut vedea instrumentele de tortură ale diferitelor perioade istorice și Muzeul Iluziilor, care ne-a fascinat cu ineditul științei.

În ultima seară, înainte de culcare, doamnele profesoare ne-au felicitat pentru că am fost foarte cuminți și, drept răsplată, în drum spre casă, ne-am oprit din nou în Bratislava, de data aceasta pentru cumpărături.

 25 octombrie 2023, acasă

Am ajuns acasă după miezul nopții, obosiți, dar fericiți, pentru că, sub îndrumarea doamnelor profesoare Gabriela Pop, Daniela Cistelecan, Mariana Brad, Carmen Prigoană și Elisabeta Boca, am avut cu adevărat parte de o Școală Altfel.

Patricia Irimieș, clasa a VII-a D

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dvs.