15 mai 2015

Iubesc Clujul curat!

prof. Cristina Dezsi 

Copiii învaţă mai repede din propriile greşeli decât din cele ale semenilor, însă, când e vorba de "reparat", de suportat consecinţele greşelilor altora, lucrurile se inversează. Astfel, acţiunile de igienizare organizate cu copiii le insuflă acestora un fel de dispreţuire faţă de atitudinea pe care au avut-o cei care au provocat mizeria pe care o adună. Ei "suportă" de fapt pedeapsa reparatorie care ar trebui aplicată celor care au provocat mizeria, astfel putem spera că ei nu o să aibă o astfel de atitudine faţă de mediu. Copilul căruia îi rămâne imprimată această deprindere şi atitudine o va transpune, în măsura caracterului său, şi în anturajul său.  


A educa înseamna a-i face pe copii să-şi însuşească prin experienţă, un sistem de valori care să le dea posibilitatea să se integreze în mod inteligent într-o lume în rapidă prefacere. Acţiunile practice de ecologizare îşi au rostul lor atâta timp cât reuşesc să insufle  mentalitatea şi  atitudinea corectă atât faţă de mediu, cât şi faţă de cei care nu-i respectă frumuseţea. Iar deprinderea desăvârşită este aceea care începe a se forma în anii copilăriei. 

O cantitate însemnată de deşeuri a fost  adunată de pe o suprafata mică de teren  limitrofă Parcului Rozelor, de aproximativ 100  de elevi  din clasele a VI-a A, a VII-a A, B, D si a VIII-a A şi 5 cadre didactice. S-au umplut 30 de saci cu gunoaie! Copiii au fost însoţiţi şi ghidaţi în această acţiune de către  un inspector de mediu, care s-a asigurat că fiecare copil a primit mănuşi de unică folosinţă şi sac pentru colectarea  deşeurilor. Materialele necesare au fost puse la dipoziţia participanţilor la acţiunea de ecologizare de către organizator. 
 

Copiii au avut posibilitatea să vadă că oamenii aruncă pe unde apucă, pe langă “banalele” ambalaje sau PET-uri, şi lucruri greu de imaginat: de la gresie şi faianţă, până la piese de mobilier, boxe sau carcase de computer, haine vechi. Nu ne-am aşteptat să găsim aşa ceva! Dintr-un singur loc, am strâns grămezi imense de deşeuri: piese de computer, ambalaje de dulciuri, pilote, jucării degradate, recipiente pentru ulei de motor…..  

Am povestit, ne-am bucurat de un loc din oraşul nostru, ne-am pozat…. “A fost frumos!”-au concluzionat copiii, parcă încercând să-şi şteargă din memorie grămezile de gunoi.

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

                                                                                                                               

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dvs.