7 mai 2023

Parcul Național Munții Rodnei - o lecție despre protecția naturii

 





Alpina Blazna. Săptămâna Verde, clasele 7B si 8B. O nouă lecție despre munte: cum îl protejăm?. Pentru asta, am avut plăcerea de a participa la o întâlnire cu unul din rangerii Parcului Național Munții Rodnei. Iată, pe scurt, ce am aflat: 

Parcul Național Munții Rodnei este o arie protejată de interes national, a doua ca mărime din țară, situată în nordul României, pe teritoriile județelor Bistrita-Năsăud și Maramures. Parcul Național conține 19 trasee turistice, dar și zone interzise turiștilor -Cel mai înalt punct din cadrul acestuia este Vârful Pietrosul Rodnei, cu o altitudine de 2.303 metri înălțime. 

 Flora parcului național este constituită din specii vegetale distribuite etajat, în concordanță cu structura geologică, caracteristicile solului și climei, structurii geomorfologice sau altitudinii. La nivelul ierburilor este întâlnită o gamă diversă de plante (unele foarte rare și protejate prin lege, altele endemice pentru această zonă) cu specii de: bujor de munte, floare de colt, opaițul Munților Rodnei angelica, narcisa, bulbucul de munte, crucea voinicului, laleaua pestrita, mirodea, etc.

 

 

Fauna parcului este una diversificată și bine reprezentată de mai multe specii (unele protejate prin lege și aflate pe lista roșie) de mamifere, păsări, pești, reptile și amfibieni. Parcul Național Munții Rodnei asigură protejarea animalelor precum: capra neagră, marmota, ursul carpatin, vidra de râu, râsul eurasiatic, pisica sălbatică, jderul de copac, cocoșul de munte, cocoșul de mesteacăn etc..

 

Parcul național Munții Rodnei are, ca și oricare alt aranjament natural ocrotit, REGULI care trebuie respectate:

1. Unele locuri nu sunt deschise pentru activitate turistică și este esențial sa respectăm granițele acestora. Ele sunt zone rezervate specialiștilor care se ocupă de protecția speciilor.

2. Unele animale și plante care se afla pe teritoriul parcului sunt protejate de lege. Turiștii trebuie sa le cunoască și să le respecte: nu culegem plantele, nu speriem animalele, nu lăsăm mizerie, nu hrănim animalele. Încălcarea legilor menționate poate rezulta în amenzi.

3. Vânarea animalelor din cadrul parcului este strict interzisă .

4. Camparea în afara spațiilor amenajate pentru acest scop nu este permisă.

5. Intrarea in parc cu animale care nu aparțin acestuia trebuie întâi discutată cu administrația parcului.

6. ATV-urile si motocicletele distrug pajiștea și sperie animalele. Acestea sunt strict interzise în Parcul Național.

 Sperăm să vizitați Munții Rodnei și Parcul Național!

Cota Lorena, Salvan Andreea, Bodea Alexia, Gligan Ruth, 7B







3 mai 2023

Alpina Blazna. Lecții de la natură



Săptămâna Verde, clasele 7B și 8B. 
Alpina Blazna. Un loc pentru cei care iubesc natura. Pentru toți cei care vor să își ia inima în dinți și să își depășească limitele. Învățăm de la natură!

Cu mâinile tremurânde, aproape toți am încercat peretele de escaladă. Unii pentru prima dată. Unii nu au ajuns în vârf, dar au luptat pentru fiecare pas în sus. Alții au ajuns în vârf- un sentiment și un peisaj care au meritat efortul! Escalada este o luptă cu tine, un sport al minții, la fel de mult pe cât este un sport al mușchilor și îndemânării.

După experiența de neuitat am pornit înspre traseul de aventură plini de încredere. Fiecare dintre noi și-a luat măsurile de protecție și și-a încercat norocul. Indiferent de rezultat, toți ne-am distrat. 

Datul pe tiroliană a fost un moment de autodepășire pentru unii dintre noi. Deși ne era frică, am trecut peste greutate si ne-am avântat spre necunoscut, învățând de la natură cum să ne depășim limitele. Timp de câteva secunde ne-am aflat in aer, printre copaci, munți si păsări, un peisaj parcă scos dintr-un tablou, care ne-a făcut să prețuim frumusețea naturii. 

Focul de tabără a fost o activitate care ne-a adus împreună, elevi de clasa a7a și a8a si profesori, sub cerul spectaculos al nopții la munte. Atmosfera a fost  completată de muzică,  moment de neuitat în care ne-am adunat în jurul focului și am cântat, unul alături de celălalt.

Teodora Pop, Cezara Tulbure, Larisa Marian, Diana Popescu, 7B



2 mai 2023

La USAMV



Am avut multe activități interesante în Săptămâna Verde, dar cea organizată la  U.S.A.M.V pe 28 aprile a fost una dintre cele mai frumoase activități. 


Acolo am întâlnit oameni minunați, cadre didactice și medici veterinari care, cu răbdare și căldură, ne-au învățat lucruri interesante despre natură și mediul înconjurător: am vizitat Facultatea de medicină veterinară, unde am avut ocazia să vedem caii și unele cabinete; am aflat multe detalii despre pomi, copaci, arbori și semințe; am descoperit o mulțime de pești colorați la acvariul universității și am asistat la zborul unei drone.

 Cu toate acestea, cea mai captivantă activitate mi s-a părut atelierul de entomologie unde am învățat despre lumea insectelor (dăunătoare și folositoare).




Din punctul meu de vedere, universitatea U.S.A.M.V este una dintre cele mai interesante din Cluj-Napoca și, dacă aș avea ocazia, m-aș înscrie fără ezitare.

Rus Gabriel, 7D