7 mai 2023

Parcul Național Munții Rodnei - o lecție despre protecția naturii

 





Alpina Blazna. Săptămâna Verde, clasele 7B si 8B. O nouă lecție despre munte: cum îl protejăm?. Pentru asta, am avut plăcerea de a participa la o întâlnire cu unul din rangerii Parcului Național Munții Rodnei. Iată, pe scurt, ce am aflat: 

Parcul Național Munții Rodnei este o arie protejată de interes national, a doua ca mărime din țară, situată în nordul României, pe teritoriile județelor Bistrita-Năsăud și Maramures. Parcul Național conține 19 trasee turistice, dar și zone interzise turiștilor -Cel mai înalt punct din cadrul acestuia este Vârful Pietrosul Rodnei, cu o altitudine de 2.303 metri înălțime. 

 Flora parcului național este constituită din specii vegetale distribuite etajat, în concordanță cu structura geologică, caracteristicile solului și climei, structurii geomorfologice sau altitudinii. La nivelul ierburilor este întâlnită o gamă diversă de plante (unele foarte rare și protejate prin lege, altele endemice pentru această zonă) cu specii de: bujor de munte, floare de colt, opaițul Munților Rodnei angelica, narcisa, bulbucul de munte, crucea voinicului, laleaua pestrita, mirodea, etc.

 

 

Fauna parcului este una diversificată și bine reprezentată de mai multe specii (unele protejate prin lege și aflate pe lista roșie) de mamifere, păsări, pești, reptile și amfibieni. Parcul Național Munții Rodnei asigură protejarea animalelor precum: capra neagră, marmota, ursul carpatin, vidra de râu, râsul eurasiatic, pisica sălbatică, jderul de copac, cocoșul de munte, cocoșul de mesteacăn etc..

 

Parcul național Munții Rodnei are, ca și oricare alt aranjament natural ocrotit, REGULI care trebuie respectate:

1. Unele locuri nu sunt deschise pentru activitate turistică și este esențial sa respectăm granițele acestora. Ele sunt zone rezervate specialiștilor care se ocupă de protecția speciilor.

2. Unele animale și plante care se afla pe teritoriul parcului sunt protejate de lege. Turiștii trebuie sa le cunoască și să le respecte: nu culegem plantele, nu speriem animalele, nu lăsăm mizerie, nu hrănim animalele. Încălcarea legilor menționate poate rezulta în amenzi.

3. Vânarea animalelor din cadrul parcului este strict interzisă .

4. Camparea în afara spațiilor amenajate pentru acest scop nu este permisă.

5. Intrarea in parc cu animale care nu aparțin acestuia trebuie întâi discutată cu administrația parcului.

6. ATV-urile si motocicletele distrug pajiștea și sperie animalele. Acestea sunt strict interzise în Parcul Național.

 Sperăm să vizitați Munții Rodnei și Parcul Național!

Cota Lorena, Salvan Andreea, Bodea Alexia, Gligan Ruth, 7B







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dvs.