25 aprilie 2024

Lectura ca putere supremă

Dragostea de lectură se cultivă. Se crește cu grijă, pas cu pas, până ajunge la maturitate. Și atunci devine putere. O putere pe care o au doar cei care au rezistat până aici, care au avut răbdarea de a se dezvolta prin pasiunea lor.

           Câțiva dintre cei mai pasionați cititori din clasele a VII-a și a VIII-a ale școlii noastre au participat, marți 23 aprilie 2024, sub îndrumarea doamnei profesoare Daniela Cistelecan, la o dezbatere pe teme literare și istorice găzduită de Liceul Teoretic Avram Iancu din Cluj-Napoca, în cadrul proiectului județean - „Toți egali, dar diferiți! Holocaust lessons for today” înscris în C.A.E.J 2024, aprobat de I.S.J. Cluj cu nr. 11 368/1/29.11.2023 la poziția 45.

Am avut  ocazia de a ne cunoaște, de a întâlni alți cititori pasionați ca noi, din alte școli clujene, dar mai mult decât orice, am avut șansa de a ne împărtăși impresiile asupra unor cărți care pot fi adevărate lecții de istorie, de curaj și perseverență pentru oricine. E vorba despre Hoțul de cărți, un  roman al autorului Markus Zusak, care abordează teme ale vieții de zi cu zi din Germania nazistă, evenimentele fiind relatate de însăși Moartea, ceea ce face povestirea originală și neobișnuită, dar și despre Jurnalul Annei Frank, scris de aceasta chiar din ”boxa” unde era captivă.

Acțiunea romanului Hoțul de cărți se desfășoară în Germania nazistă și are în centru povestea lui Liesel Meminger, o fată de vârsta noastră, adoptată de o familie de la marginea Münchenului. Aceasta ajunge nu doar să-și descopere pasiunea pentru citit, dar și să fure cărți din diverse locuri și cu diverse ocazii, inclusiv de la procesiunile de ardere a cărților de către naziști, transformând furtul de cărți într-un act de răzvrătire, dar și o încercare de salvare a cărților și a culturii. Liesel se transformă astfel dintr-un copil obișnuit, dar greu încercat de viață, într-un erou, într-un model pentru oricare dintre noi: un copil care ne învață că un popor fără cultură e victimă sigură și doar cei curajoși pot supraviețui, la fel cum popoarele lipsite de cultură sunt sortite să dispară sub asediul celor mai puternici. Liesel ne demonstrează cum dragostea pentru lectură, pentru cărți îți oferă puteri nebănuite și poate ajunge să-ți salveze viața.

La rândul său, Jurnalul Annei Frank ne prezintă povestea cutremurătoare a unei fete evreice aflate tot la vârsta de 13 ani, dar închisă în lagărele naziste în timpul Holocaustului. Adolescenta începe să-și scrie jurnalul în anul 1942, când familia ei se ascunde în Amsterdam și trăiește timp de doi ani într-o anexă secretă, în frică, teroare și izolare. Jurnalul prezintă temerile, speranțele și visurile tinerei evreice, oferind o perspectivă emoționantă asupra vieții și a luptei pentru supraviețuire. În anul 1944, familia Annei Frank este descoperită și trimisă în lagărele de concentrare, iar fata moare în lagărul de la Auschwitz în 1945, lăsând jurnalul ca o mărturie a luptei disperate în fața răului și ca un document esențial al istoriei omenirii secolului XX.


Dezbaterea organizată la Liceul Teoretic „Avram Iancu” din Cluj-Napoca în colaborare cu Școala Gimnazială ”Ion Creangă” din Cluj-Napoca, ne-a dat nouă ocazia să înțelegem perspectiva celorlalți asupra celor două cărți, să o prezentăm pe a noastră și astfel, fiecare dintre noi și-a îmbogățit propria experienă literară cu a celorlalți.

Patricia Ioana Irimieș, clasa a VII-a D



 

 

 

 

 

 

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dvs.