2 iunie 2024

O excursie cu aromă de istorie și artă

 

Așa a început totul: cu un traseu bine stabilit și plin de obiective istorice și culturale, sub îndrumarea doamnelor profesoare Gabriela Pop, Daniela Cistelecan, Mariana Brad și Carmen Prigoană. Cum altfel putea fi o excursie în Cetatea eternă și în vechile așezări ale Italiei, pline de cultură?

Am pornit din Cluj cu noaptea în cap ca să nu pierdem nicio secundă din această călătorie. La ora 3 dimineața eram cu toții adunați, plini de entuziasm, în fața autocarului, nerăbdători să pornim în marea aventură de final de clasa a 7-a pentru majoritatea dintre noi, în timp ce pentru alții avea să fie ultima excursie alături de colegii și de profesorii din gimnaziu.

După multe ore de mers, unele dintre ele cu ochii lipiți de somn, am ajuns în Ljubljana, un oraș care își poartă încă parfumul medieval care se răspândește de la Castelul reședință a Ducilor de Carintia spre Podul Triplu, Podul Dragonului, Fântâna  celor trei râuri ale Cranoliei.

Ne-am dezmorțit după un drum destul de obositor, iar apoi, încărcați de energie, am pornit mai departe.

Parfum de carnaval 

Seara ne-a prins pe malul mării, Lido di Jesolo, un orășel plin de farmec și învăluit în briză și în sunetul valurilor Mării Adriatice, fiind poarta noastră de intrare în Italia. Am petrecut prima seară împreună și nimănui nu-i ardea de somn, deși eram cu toții obosiți după o zi care parcă nu se mai termina. Ne-am încărcat bateriile doar cât să putem porni dis-de-dimineață spre cetatea măștilor și a carnavalurilor.

Veneția. Oprirea mult așteptată, cetatea carnavalurilor medievale și a bijuteriilor din sticlă, ne-a întâmpinat cu foșnetul vâslelor gondolelor și romantismul clădirilor de cărămidă veche.

Autocarul a fost dat imediat uitării și ne-am înghesuit cu toții în vaporetto care ne-a servit drept mijloc de transport prin frumoasa Veneție. Am admirat podurile care se aruncau ca niște arcuri peste canalele ce țin loc de străzi, pline de romantismul lecțiilor de istorie și al filmelor despre Epoca Medievală.

Palatul Dogilor și Campanilla ne-au impresionat prin măreția lor, iar Piața San Marco a avut darul de a ne umple de energia miilor de oameni care îi admirau relaxați și veseli frumusețile.

Cu siguranță ar mai fi fost multe de vizitat, însă Cetatea eternă ne aștepta deja.

 

Orașul celor șapte coline

Am înțeles imediat ce a stârnit rivalitatea dintre Romulus și Remus și de ce orașul întemeiat pe malurile Tibrului a ajuns să fie considerat Caput mundi (capitala lumii). Roma ne-a întâmpinat cu toată măreția celor 3 milenii de istorie. Am ajuns aici în 28 aprilie, la o săptămână după ziua de naștere a Orașului celor șapte coline (înființat în 21 aprilie 753 î.Hr.). Am vizitat Colosseumul - arena gladiatorilor, Arcul lui Constantin, Biserica Sfântului Petru în lanțuri, Columna lui Traian, Capitoliul, Panteonul, Palatul Quirinal, Piața di Spagna, Forumul roman, Basilica Sf. Petru și Muzeele Vaticanului. Am aruncat monede și ne-am pus dorințe la Fontana di Trevi.

După două nopți și o zi întreagă de plimbare prin capitala Italiei, am pornit mai departe în călătoria noastră.

        

 Bologna, ultima stație Ultima oprire a excursiei era la Bologna. Am ajuns aici încărcați de parfumul Romei, dar Bologna ne-a așteptat cu surprize. Un oraș plin de viață, dar și de istorie. Un oraș care îmbină aglomerația piețelor largi cu liniștea străduțelor înguste și pietruite, pe care abia dacă încap doi oameni. Un oraș în care întâlnești la tot pasul artiști, restaurante cochete și obiective istorice.

Am văzut Piața Maggiore și Centrul vechi, Piazza del Nettuno, Biblioteca Salabrosa, Le due Torri, Palazzo Comunale și Domul din Bologna.

După atâta istorie, eram pregătiți să pornim spre casă. Eram obosiți, dar cu bateriile încărcate. Legasem prietenii noi, le reparasem pe cele mai puțin solide și ajunsesem să ne cunoaștem mai bine, să ne bucurăm din plin de timpul petrecut împreună.

La final, probabil că titlul acestui articol ar fi trebui să fie O excursie cu aromă de istorie, artă și prietenie.

 Patricia Ioana Irimieș

Clasa a VII-a D







Katana


Numele meu este 
Zoran Pongrac  și sunt elev în clasa a V-a E. Am descoperit că am o pasiune pentru Săbiile japoneze - Katana.




De mai bine de un  an am devenit Kohai (învățăcel) la o școală de arte marțiale unde învăț Kenjitsu (scrimă japoneză).

Îmi place foarte mult și particip cu entuziasm la lecții. 

Sper ca și alți copii din școală să devină pasionați de aceasta artă.